Hjerting Korets rejse til Bodø, Norge, i september 2018.

I dagene fredag 7. sept. til tirsdag 11. sept. 2018 var Hjerting Koret på tur til Bodø i Nordnorge. Der var i alt 41 deltagere, hvoraf 9 var ledsagere.

Besøget var en genvisit hos det norske kor, Innstranden Sangforening, som besøgte os i Hjerting i juni 2017. Koret er hjemmehørende i Bodø, og besøget i Danmark var kommet i stand gennem kontakt med den daværende korleder Birgitte Jerg, som tidligere, i årene 1996 til 1998, var leder af Hjerting Koret.

Flyveturen fra Billund varede med flyskifte i Oslo, fire og en halv time. I lufthavnen i Bodø blev vi i ankomstterminalen modtaget af vores korværter, som gav et par numre i munter stil. Under hele besøget var vi indkvarteret på et centralt beliggende hotel i Bodø, og det gav rig mulighed for at trave rundt og opleve havnen, domkirken og selve byen på egen hånd. Lørdag formiddag havde vores værter arrangeret en interessant omvisning i det nye ”Konsert- og Kulturhus Stormen” fra 2014, og søndag formiddag blev der arrangeret en udflugt for de interesserede til udsigtspunktet, Rønvikfjellet, nord for byen, og andre overværede gudstjenesten i den imponerende, men arkitektonisk omdiskuterede domkirke i Bodø.

Der var arrangeret to fælleskoncerter i løbet af besøget. Den ene fandt sted lørdag eftermiddag i ”Folkets Hus”, en slags forsamlingshus midt i Bodø. Akustikken var ikke den bedste, vi har oplevet, lidt dæmpet at synge i; men med de to kors forsamlede stemmer kom fællesnumrene godt ud over scenekanten.

Om aftenen var der i ”Folkets Hus” festligt samvær med spisning for begge kor. Med underholdende taler af de respektive formænd, og munter optræden på scenen af nordmændene udklædt i fiskermundering og med fiskerekvisitter, spande og gummitorsk etc. Dansemusikken blev leveret af det danske ”Elvis-kor” på Knud-Eriks medbragte karaokeanlæg.

Søndag eftermiddag fandt så den anden koncert sted i Rønvik Kirke. I en ganske anden og velklingende akustik. Programmerne for de to kor var tilpasset de kirkelige omgivelser, så ABBA-fællesnumrene udgik. En meget stemningsfuld og vellykket koncert! Der lå en stor udfordring for vores korleder, Lisbeth Aagaard Rahn, i at tilpasse den koreografiske del af vores optræden til de to forskellige koncertrum, en opgave som blev løst på fortrinlig vis, så numrene fik det rette dynamiske islæt.

Efter koncerten havde vores værter sørget for ”lidt smörgås”-anretning, som de selv havde stået for. Det var en fantastisk flot anretning og meget velsmagende.

Om mandagen var der arrangeret en udflugt med bus til den verdensberømte seværdighed, ”Saltstraumen”, en smal forbindelse mellem to fjorde, hvor tidevandet afstedkommer en kraftig gennemstrømning på 400 millioner kubikmeter, der vender retning 4 gange i døgnet. I det smalle sund, 150 m., kan strømhastigheden nå 20 knob, og forårsage hvirvler med en diameter på op til 10 m. Et imponerende skue, som det gode vejr gjorde sit til at intensivere. I det hele taget var vi heldige med vejret: De første tre dage stod den på sol fra en skyfri himmel og temperaturer på op til 24 grader. Beboerne i Bodø berettede, at det var de første ”sommerdage”, de havde haft i 2018. På hjemvejen fra Saltstraumen stod fem flyentusiaster af ved ”Norsk Luftfartsmuseum”, et museum af europæisk format, men med en underlig afsides beliggenhed, her i Nordnorge. Et resultat af Norske udflytningsplaner?

Om aftenen sluttede vi opholdet af med en middag på en indisk restaurant, og blandt deltagerne var der enighed om, at det havde været en af de bedste rejser, koret havde oplevet. STOR tak til rejseudvalget for den fornemme planlægning og til alle deltagere for den muntre team-spirit!

Og sidst, men ikke mindst, Tusen Takk til vores norske værtsfolk i Innstranden Sangforening for deres store, gæstfrie indsats under vores besøg!

Therkel Mikkelsen